Over verzwaringsdekens:
Een verzwaringsdeken bootst een therapeutische techniek na die “Deep pressure stimulation“ wordt genoemd. Bij diepe druk stimulatie wordt gebruik gemaakt van een zachte druk op het lichaam om zo het zenuwstelsel te ontspannen. Het geeft het lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Een verzwaringsdeken kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Ze bevorderen de afgifte van gelukshormoon serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol.

De katoenen dekens van Leentje’s Dekens worden per compartiment gevuld met granulaat korrels en in ieder gewenst  gewicht, handmatig gemaakt. Het gewicht is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de klant.  Het is belangrijk dat u het juiste gewicht kiest en daarom heeft u bij Leentje’s Dekens de mogelijkheid om verzwaringsdekens te huren voor max. 2 weken. In die 2 weken kunt u meerder gewichten uitproberen om tot het juiste gewicht te komen.

De verzwaringsdekens worden gebruikt op het dekbed of bij hele hoge temperaturen op alleen een dekbedhoes. Dit i.v.m. hygiëne zodat de deken niet zo vaak gewassen hoeft te worden. 

Verzwaringsdekens kunnen gewassen worden op 30 graden met een kleine hoeveelheid wasmiddel, zonder wasverzachter en niet in de wasdroger. Wel is het belangrijk om te weten hoeveel gewicht u wasmachine aankan. Ik raad aan om de dekens vanaf 5,5 kilo te wassen in een buiten wasmachine, die je vaak kan vinden bij benzinepompen.

Vaak denken mensen dat het erg warm is onder zo'n deken, maar dat wordt niet zo ervaren door de gebruikers van de dekens. Wel kunt u bij eerste gebruik van de deken, het als warm ervaren maar dit verdwijnt na enkele dagen weer. Ook kunt u de eerste nachten meer gaan dromen of zelfs nachtmerries krijgen, dit is vaak een teken dat de deken zijn werk doet en ook deze bijkomstigheid verdwijnt weer snel. Mocht de deken in eerste instantie te zwaar zijn kan u beginnen met de deken dwars te leggen zodat er iets meer gewicht naast het lichaam valt.

Hoe bepaalt u het juiste gewicht? Dit is heel persoonlijk, maar vaak wordt uitgegaan van 10% van het lichaamsgewicht. Mijn ervaring is dat de deken bij kinderen juist stuk zwaarder is dan 10 % lichaamsgewicht en bij volwassenen vaak minder dan 10% lichaamsgewicht. Dat de deken werkt blijkt wel uit de cijfers, momenteel behaal ik bij 95% van de kinderen positieve resultaten en ongeveer 50 % bij volwassenen.

Alle dekens worden manueel vervaardigd, dit is tijdrovend proces. Het kan voorkomen dat u even moet wachten tot u deken klaar is.